Panevėžio krašto sakralinio meno pažinimo ir sklaidos projektas „Opus mirabile“

Kultūros centras Panevėžio bendruomenių rūmai vykdo Panevėžio krašto sakralinio meno pažinimo ir sklaidos projektą „Opus mirabile“. Liepos mėnesį Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje surengta „Grigališkojo choralo naktis“. Organizatoriai kvietė klausytis tūkstantmetę tradiciją saugančios grigališkojo giedojimo studijos „Vox laetitiae” giedojimo.

Rugpjūčio 12 d. įvyks antrasis projekto renginys – Kryždirbystės diena.

„Vienišius be pastovios pastogės virš galvos“ – taip šaltiniai aprašo dievdirbį, liaudies menininką, vieną žymiausių XIX a. kryžių skaptuotojų Vincą Svirskį (1835–1916), kurio kūryba lėmė tai, kad kryždirbystė Lietuvoje nuo 2001 metų yra UNESCO Žmonijos žodinio ir nematerialios paveldo šedevrų sąraše.

Pažintį su kryždirbyste ir Vincu Svirskiu pradėsime Panevėžio kraštotyros muziejuje susitikimu su humanitarinių mokslų daktare Skaidre Urboniene – mokslinių straipsnių ir monografijų autore, eksperte, žymiausia kryždirbystės tyrinėtoja.

Iš muziejaus autobusu išvyksime į vietas, kur XIX a. iš kaimo į kaimą vaikščiodavo ir kurdavo Vincas Svirskis. Meistras sukūrė daugiau nei 200 ąžuolinių koplytstulpių, kryžių, keletą kamerinės skulptūros kūrinių. Išlikusius pavyzdžius patyrinėsime autentiškose erdvėse. Svirskio kryžiai ir koplytstulpiai 4–5 m aukščio, su tame pačiame rąste iš kelių pusių įkomponuotais reljefais, dažniausiai šventųjų atvaizdais. Gera žinoti, kad dievdirbio kūrybos erdvė buvo ir Panevėžio rajonas, o jo kūriniai saugomi Panevėžio kraštotyros muziejuje.

Renginio programa

11 val. Susitikimas su kryždirbystės tyrinėtoja dr. Skaidre Urboniene. Vizualizuotas UNESCO Žmonijos nematerialios kultūros paveldo objekto – kryždirbystės pristatymas.

11.45 val. Kava.

12 val. Ekskursija autobusu „Vinco Svirskio palikimas“. Meistro kūrinių lankymas autentiškose vietose. Išvykimas nuo Panevėžio kraštotyros muziejaus.

16 val. Grįžimas į Panevėžį.

Renginys nemokamas. Būtina registracija telefonu +370 616 39422

Rengėjas – Kultūros centras Panevėžio bendruomenių rūmai

Projektą dalinai finansuoja Panevėžio miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba

Renginio partneris – Panevėžio kraštotyros muziejus

Daugiau apie projektą „Opus mirabile“ išgirsite GNTV reportaže.


Parengta pagal Panevėžio bendruomenių rūmų informaciją