Trijų nežinomų jaunų moterų portretas. Fotogr. V. Firinauskas. XX a. 3 deš. II p. – XX a. 4 deš. I p. Nuotrauka iš: https://www.limis.lt/v-exhibition/exhibitions/slides/808075/117454

Vinco Firinausko fotografijų virtuali paroda

Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centras kviečia pamatyti fotografo Vinco Firinausko (1892–1975) darbų virtualią parodą, kurioje pristatomi Panevėžio rajono Miežiškių miestelio ir jo apylinkių žmonių portretai iš Panevėžio kraštotyros muziejaus kolekcijos.

„Kai kurios jo nuotraukos – tarsi užkoduotos istorijos apie prieškario Lietuvos kaimą ir jo žmones, jose persipina nykstančios tradicijos ir vis labiau įsitvirtinančios naujovės. Istorijos su savo simboliais ir paslaptimis, žadinančios smalsumą, norą atspėti jose paslėptas prasmes, kurti savo pasakojimų versijas – kas tie žmonės, žvelgiantys į mus iš praeities laiko, iš savo aplinkos, kiek pakylėtos ir įprasmintos kasdienybės.“ (dr. Zita Pikelytė)

Vincas Firinauskas – prieškario Miežiškių (Panevėžio r.) fotografas, portretavęs savo šeimą, kaimynus, miestelio ir apylinkių žmones, fiksavęs svarbiausias jų gyvenimo akimirkas, Raguvėlės dvarininkų laisvalaikį, kartais gamtą, vietovaizdžius, pastatus.

Savo darytų nuotraukų V. Firinauskas nesaugojo – be gailesčio jas degino. Liko tik tos, kurios buvo saugomos šeimos ar kaimynų albumuose. 2001 m. fotografo Juliaus Vaupšo dėka per 1500 V. Firinausko stiklinių negatyvų pateko į Panevėžio kraštotyros muziejų.

Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centro parengtoje virtualioje parodoje „Vincas Firinauskas. Portretai“ pristatoma tik dalis portretų iš V. Firinausko fotoarchyvo.  

Daugiau fotografijų galite pamatyti Panevėžio kraštotyros muziejaus skaitmeninėje kolekcijoje.

Parengta pagal Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centro informaciją