Nuotrauka iš: https://amb.lt/lt/paslaugos/biblioteka-internete/virtualios-parodos/4#!virtualgallery67/photo0

Virtuali paroda „Felicijai Bortkevičienei – 150“

Rugsėjo 1-ąją sukanka 150 metų, kai Panevėžio rajono Linkavičių dvare gimė (1873) politikos ir visuomenės veikėja Felicija Bortkevičienė.

Šiai sukakčiai paminėti Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka parengė virtualią parodą „Felicijai Bortkevičienei – 150“.

XX a. pradžioje su tautiniu atgimimu prasidėjo Lietuvos moterų judėjimas. Viena pirmųjų, išsikovojusi vyrų pripažinimą lygiomis teisėmis dalyvauti šalies visuomeniniame ir politiniame gyvenime, buvo knygnešė, slaptos „Dvylikos Vilniaus apaštalų“ draugijos, masonų ložės „Lietuva“, Didžiojo ir Steigiamojo Seimų narė, kandidatė į ministrus, prezidentus, spaudos magnatė Felicija Bortkevičienė (Povickaitė).

Lietuvos Respublikos Seimas, pripažindamas šios visuomenės veikėjos ypatingą vaidmenį kuriantis nepriklausomai Lietuvos valstybei ir nuopelnus kovojant už lygias moterų teises bei visų visuomenės narių lygiateisiškumą Lietuvoje, 2023 metus paskelbė Felicijos Bortkevičienės metais.

Virtualioje parodoje pristatomi svarbiausi politikės gyvenimo ir veiklos faktai. Paroda iliustruota nuotraukomis iš leidinių, ePaveldo ir Lietuvos integralios muziejų informacinės sistemos (LIMIS).

Kviečiame aplankyti virtualią parodą Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos svetainėje.

Parengta pagal Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos informaciją