Knygos „Fotografas Antanas Patamsis. Panevėžys“ pristatymas Panevėžio kraštotyros muziejuje

Maloniai kviečiame į fotografijos tyrinėtojos dr. Zitos Pikelytės knygos „Fotografas Antanas Patamsis. Panevėžys“ pristatymą gruodžio 12 d., antradienį, 17 val.

Knygoje supažindinama su Antano Patamsio – vieno žymiausių prieškario Panevėžio fotografų, daugiausia užfiksavusio miesto vaizdų, panoramų, sukūrusio įdomių reportažų iš mieste vykusių renginių – biografija, su intriguojančia šeimos istorija nuo XX a. pradžios iki fotografo mirties 1996 m., publikuojamos Antano Patamsio fotografijos, dabar saugomos įvairiose valstybinėse atminties institucijose ir privačiose kolekcijose.

Miestovaizdžio fotografija tarpukariu atspindėjo ir modernizmo tendencijas architektūroje, ir istorinius miestų vaizdus. Fotografai įamžino miestų plėtrą ir stiliaus kaitą, architektūros objektus, atkreipdami dėmesį į santūrumą bei modernizmo lokalumą, grindžiamą emociniu tautos istorijos pagrindu ir besikeičiančio miesto identitetu. Ši estetika buvo susijusi su nacionalumo ir kultūrinio tapatumo paieškomis, tam aktyviai ir kūrybingai pasitelkiant fotografiją. Apie tai plačiau papasakos Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto docentė dr. Vaida Almonaitytė Navickienė.

Pristatyme taip pat dalyvaus istorikas dr. Arūnas Astramskas, fotografo Antano Patamsio vaikaitis Artūras Patamsis, knygos autorė dr. Zita Pikelytė, dailininkė Asta Radvenskienė. Renginį ves muziejininkė Vitalija Vasiliauskaitė.

Knygą išleido Panevėžio kraštotyros muziejus, jos rengimą ir leidybą rėmė Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė, informacinis rėmėjas – dienraštis „Sekundė“.

Laukiame Jūsų Panevėžio kraštotyros muziejuje (Vasario 16-osios g. 23).

Panevėžio kraštotyros muziejaus informacija