Rasa Samuolytė. D. Umbraso/LRT nuotr. Iš: https://www.lrt.lt/naujienos/veidai/14/1639837/aktores-rasos-samuolytes-laimes-pamokos-dabar-toks-fonas-kad-nelaiminguma-butina-issigydyti

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija – kraštietei

Gruodžio 11-ąją Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas paskelbė 2023 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus.

Panevėžietė Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatro, Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Rasa Samuolytė (g. 1975 01 21 Panevėžyje) premiją pelnė už įspūdingą aktorystės diapazoną ir įtaigą teatre ir kine.

R. Samuolytė sukūrė keliasdešimt skirtingų vaidmenų, didžiąją dalį jų – teatre. Už Ofelijos vaidmenį „Hamlete“ apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi (2009). Už darbą kine aktorė yra apdovanota trimis Sidabrinėmis gervėmis, iš kurių vieną gavo dar šią vasarą už geriausią moters vaidmenį filme „Paradas“.

Premijas taip pat pelnė: rašytoja Violeta Palčinskaitė už vaizduotės žaismę kūryboje kelioms skaitytojų kartoms ir daugialypės patirties liudijimą memuaruose, tarpdisciplininio meno kūrėja Eglė Rakauskaitė už kultūros paradigmas keičiančią kūrybą ir ilgalaikį poveikį šiuolaikiniam menui, fotomenininkė Violeta Bubelytė už drąsą ir autoironiją fotografiniuose monospektakliuose, dailės istorikė, kitikė, parodų kuratorė Giedrė Jankevičiūtė už visuomenės kritinės atminties formavimą tarptautinio kalibro knygomis ir parodomis, kompozitorius Mindaugas Urbaitis už urbanistinę energiją ir minimalizmo grožį muzikos ir šokio scenose.

Kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus informacija