Unės Babickaitės Lietuvos profesionaliųjų teatrų festivalis

Kovo 27 – balandžio 9 dienomis Kupiškio kultūros centre (Gedimino g. 40, Kupiškis) vyks Unės Babickaitės profesionaliųjų teatrų festivalis.

2016 m. pirmą kartą Kupiškyje startavęs festivalis siekia garsinti talentingos, Kupiškio krašte gimusios aktorės, teatro pedagogės, režisierės Unės Babickaitės (1897–1961) kūrybinį kelią. Ji gimė 1897 m. Kupiškio valsčiaus Laukminiškių kaime. Tikrasis vardas Uršulė, bet rašytojas Balys Sruoga, norėdamas pabrėžti aktorės išskirtinumą, perkrikštijo ją į Unę – „vienintelę tokią, unikalią“. Unė Babickaitė-Graičiūnienė – lietuvių aktorė ir režisierė, vaidinusi ir režisavusi ne tik Lietuvoje, bet ir Sankt Peterburge, Niujorke, Vašingtone, Londone, Paryžiuje. Buvo pirmoji moteris režisierė Lietuvoje.

Šių metų festivalyje kupiškėnai ir miesto svečiai turės galimybę pamatyti Kauno valstybinio lėlių teatro šekspyrinę tragediją su komedijos elementais „Aš – Romeo, tu – Džuljeta“ (rež. Rokas Lažaunykas), Solo teatro spektaklį aktorės Unės Babickaitės dienoraščių motyvais „Unė“ (rež. Birutė Mar) ir Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklį „Feromonai“ (rež. Jo Strømgren).

Festivalio organizatorius – Kupiškio kultūros centras.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kupiškio rajono savivaldybė.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus informacija