www.e-kinas.lt – nuo šiol ne tik kino, bet ir fotografijų archyvas internete!

Nuo šiol Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomos fotografijos pasiekiamos lengviau. Jas peržiūrėti galima archyvo kino ir fotografijos paveldo platformoje e-kinas

Šiuo metu www.e-kinas.lt  jau galima rasti apie 70 000 fotografijų ir kasdien šis skaičius vis auga. Iki 2024 metų pabaigos internetiniame puslapyje www.e-kinas.lt planuojama peržiūrai pateikti apie 250 000 fotografijų.

Tikimasi, kad įvairių sričių specialistai, fotografijos mėgėjai, tyrinėtojai, moksleiviai ar tiesiog smalsūs žmonės turės galimybę dar geriau pažinti Lietuvos istoriją ir kultūrą.

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomų fotografijų kiekis – vienas didžiausių ir istorinės vertės prasme vienas reikšmingiausių Lietuvoje. Fotografijų chronologinės ribos siekia XIX a. antrąją pusę ir tęsiasi iki pat šių dienų. Temų sąrašas aprėpia įvairiausias sritis: meną, mokslą, sportą, politiką, verslą ir ekonomiką, aplinkosaugą, mediciną, švietimą, technologijas ir kt. Fotografijų autorių sąrašas viršija 3000 įvairiais laikotarpiais gyvenusių profesionalių bei mėgėjų fotografų  pavardžių bei fotoateljė pavadinimų. 

E-kino fotografijos archyvas kviečia ne tik pamatyti nuotraukas, tačiau ir pasinaudoti galimybe tiesiogiai portale užsisakyti aukštos raiškos fotografijų kopijas, pateikti užklausą teminei paieškai, gauti leidimą naudoti. Lankytojams siūloma galimybė tyrinėti fotografijas pagal pasaulio žemėlapį ar pasirinktą dešimtmetį, virtualioje erdvėje susikurti savo parodą bei asmeninę galeriją.

Puslapyje numatyta galimybė papildyti metaduomenis (patikslinti aprašą, datą, vietą) arba tiesiog pakomentuoti fotografijas – pasidžiaugti atradimais ar įžvalgomis bei patikusiomis nuotraukomis pasidalyti socialiniuose tinkluose.

Greta kitų paslaugų siūlome pasiskolinti Lietuvos centrinio valstybės archyvo sukurtas kilnojamąsias parodas ir eksponuoti jas Jūsų pasirinktose erdvėse. Skolinamų parodų sąrašas bus  nuolat atnaujinamas ir pildomas. 

Kviečiame naudotis E-kinas paslaugomis!

Lietuvos centrinio valstybės archyvo informacija