Kauno radijo stoties viršininkas Alfonsas Jurskis aiškina žurnalistams telegrafo aparatų veikimą. 1927. IV. 2. Iš kn.: Karo technikos dalių dvidešimtmetis, 1919–1939. Kaunas, 1939. P. 95.

Radiotechnikos pradininkui Lietuvoje Alfonsui Jurskiui – 130

Minime kraštiečio, inžinieriaus radiotechniko, radiotechnikos pradininko Lietuvoje, pirmojo Kauno radijo stoties viršininko, Lietuvos kariuomenės pulkininko leitenanto Alfonso Jurskio 130-ąją gimimo sukaktį. A. Jurskis gimė 1894 m. rugpjūčio 4 d. Akmenytės vienkiemyje (Panevėžio r.).

Jis buvo aktyvus visuomenininkas, dirbo pedagoginį darbą. 1944 m. kartu su šeima pasitraukęs į Vakarus, gyveno Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dėstė Filadelfijos Temple universitete, dalyvavo įvairiose profesinėse draugijose.

Alfonsas Jurskis mirė 1966 m. Filadelfijoje. 2012 m. jo ir žmonos Onos Tallat-Kelpšaitės Jurskienės palaikai perlaidoti Karūžiškės dvaro giminės kapinaitėse, Medvėgalio šlaite (Šilalės r.).

Apie A. Jurskį daugiau skaitykite: https://paneveziokrastas.pavb.lt/panevezio-sloves-aleja-zymiausieji-krastieciai/jurskis-alfonsas/

Iš A. Jurskio dienoraščio:

Griunbergas Silezijoje. Sekmadienis, [1944], XII. 10 d.
<…> „Sąžiningumas, teisėtumas, kultūringumas, pareigų supratimas, pilietinis garbės pajautimas ir valstybinio atsakingumo jausmas – štai pagrindinės savybės, kurių čia daugelis mūsų privalėtų pasimokyti.“ (Iš: Jurskis A. Sudiev, Tėvyne, priešo pavergtoji!. Kaunas, 2012. P. 45)

Altdorfas. Šeštadienis, [1945], VIII. 4 d.

„Penkiasdešimt vieneri mano gyvenimo metai, mano kelionės šiame pasaulyje! Vainikuoju juos ąžuolo ir laurų vainiku, jei ir nenusipelniau to, tačiau kas išgyventa su gerais nusistatymais, pasiryžimais ir norais, tas turi būti teigiamai įvertinta. Mano siekimai, mano darbai, mano mintys ir mano norai niekad nebuvo blogio bei pikto ženkle. <…> Žinoma, norėtųsi, kad praeitis būtų daugiau pėdsakų palikusi. Tačiau dažniausiai žmogus, įsigeidęs „palikti garsius pėdsakus“, pasiduoda savimeilės bei išdidumo jausmams, įkrenta į nuodėmę ir nukrypsta nuo tikrovės. Tirti tikrovę, ją pažinti – tai garbingas darbas ir sveiki patyrimai išgarsina žmogų – įamžina jo darbą. <…> Tikrovės pažinimas ugdo mūsų dvasią, stiprina ir ryškina žmogaus vidinį aš; tą aš,kuris yra tikrasis tikrovės kolektorius.“ (Iš: Jurskis A. Sudiev, Tėvyne, priešo pavergtoji!. Kaunas, 2012. P. 230)

A. Jurskis apie save ir šį pasaulį:

„Savo laisvai valiai neradau vietos deterministiniame ar mechanistiniame pasaulyje, nes tokiame pasaulyje būčiau tik robotas arba, palyginamai, tik smulki mechaninė dalis to sudėtingo visatos agregato. Neįtikina manęs materialistų dialektika, kad visų reiškinių priežastingumas ir pradžia glūdi materijoje. Materija jau įveikta. <…> Žmogus veržiasi prie idealo žemėje, būtent, atsipalaiduoti nuo materinių pančių, išsilaisvinti iš gamtos vergijos ir iškilti į aukštesnį laipsnį.“ (Iš: Mano pasaulėžiūra. Čikaga, 1958. P. 138-139)

Apie save ir visuomenę:

„Politikos meistrai visuomenines bei socialines problemas suplaka su ekonominiais interesais, ir taip įdigina bei pavergia mases ir išvystototalistinius valdymo metodus. Diskredituojami ir sunaikinami autoritetai, o jų vieton iškeliami idolai [i.e. stabai], kurie neturėdami moralinių pamatų, patys anksčiau ar vėliau susmunka ir veda prie tautinių ir valstybinių katastrofų. Politiniame biznyje bet kokia ideologija iškeičiama (ar įkeičiama) į priemones, ir idealai nublėsta. <…>

Sau kelią skyniau pro pilkąją masę, sutikdamas demoniškus gundymus ir politines kryžkeles, tačiau šiandien <…> džiaugiuosi nepasimetęs, nepaskendęs ir nesužvejotas – politiškai laisvas ir demokratiniais principais galįs naudotis, kaip niekam politiškai nepriklausąs, tik sąžinės balsą girdįs. <..>

Gyvenimo esmei suprasti – mažiau kalkuliacijos, o daugiau kontempliacijos šiandien reikia! Mano tautinių aspiracijų atšvaitas – Tumas-Vaižgantas“. (Iš: Mano pasaulėžiūra. Čikaga, 1958. P. 141-142)

Pateikiame A. Jurskio parašytų, redaguotų knygų bei straipsnių, publikuotų įvairiuose leidiniuose, sąrašą. Juos rasite Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos retų knygų bei Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaityklos fonduose. Leidinius galima užsisakyti elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt arba skaityti Lietuvos skaitmeninto kultūros paveldo portale www.epaveldas.lt

Jurskis, Alfonsas. Sudiev, Tėvyne, priešo pavergtoji!. : dienoraščiai (1944-1948). Kaunas, 2012. 414, [2] p. : iliustr., faks., portr., žml.

Karo technikos dalių dvidešimtmetis, 1919-1939 / [Z. Ivinskis, J. Melys, J. Šepetys … [et al.]] ; redakcinė komisija: Jurskis (komisijos pirmininkas), Baublys, Česaitis… [et al.]. Kaunas, 1939. [16], 423 p. : iliustr.

Mūsų žinynas : karo mokslo ir literatūros žurnalas / [redaktorius Jonas Laurinaitis]; redakcinė kolegija: Povilas Babickas, Viktoras Giedrys, Alfonsas Jurskis … [et al.]. Kaunas, 1921-1940

Jurskis, Alfonsas. Laiškas „Nidos“ knygų klubui. [Philadelphia]-London, 1963.05.04. 1 lap.

Jurskis, Alfonsas. Fizinės aplinkos tikrovė // Aidai, 1947, nr. 6, p. 252–256.

Jurskis, Alfonsas. Mažiau kalkuliacijos, daugiau kontempliacijos / [su prierašu apie autorių]. // Mano pasaulėžiūra. [Chicago], 1958. P. 137–142.

Nuotraukoje – Kauno radijo stoties viršininkas Alfonsas Jurskis aiškina žurnalistams telegrafo aparatų veikimą. 1927. IV. 2. Iš kn.: Karo technikos dalių dvidešimtmetis, 1919–1939. Kaunas, 1939. P. 95

Informaciją parengė
Ilona Mažylytė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyrius