1. Bibliotekininkės, filantropės, visuomenės veikėjos, draudžiamos lietuviškos spaudos platintojos, Valstybinio centrinio knygyno Panevėžio skyriaus įkūrėjos ir pirmosios vedėjos Elžbietos Jodinskaitės (1877–1951) autografas

Kokias knygas panevėžiečiai skaitė tarpukariu?

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka šiemet pažymi 95-uosius veiklos metus. Bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje veikia paroda „Bibliotekos senasis fondas: ką panevėžiečiai skaitė tarpukariu“. Šia paroda atverčiame vieną istorijos puslapių ir kviečiame į kelionę po bibliotekos senų ir retų knygų fondo lobyną.

Išsaugojome ne tik atmintį apie turtingą tarpukario metais Panevėžyje veikusios bibliotekos spaudinių kolekciją, išsaugojome ir dalį tos kolekcijos spaudinių. Tik atgavus Nepriklausomybę, atsirado galimybė nors iš dalies atkurti buvusius bibliotekos fondus. Į biblioteką iš Vilniaus, iš Knygų rūmų (Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Bibliografijos ir knygotyros centro) sugrįžta knygos, kurios kaip ideologiškai žalingos, 1945–1950 m. buvo šalinamos iš bibliotekų fondų.

2. Valstybinio centrinio knygyno Panevėžio skyriaus inventorinė knygaTarpukariu sukauptas spaudinių fondas panevėžiečių mokslo ir kultūros, laisvalaikio, savišvietos poreikiams tenkinti. Bibliotekos knygos buvo žymimos spaudais: „Centr. Valst. Knygynas Panevėžio Skyrius, Panevėžio Viešoji Valstybinė Biblioteka“.

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomoje 1923 m. bibliotekos patikrinimo pažymoje rašoma, kad: „<…> Biblioteka naudojosi visų Panevėžio mokyklų mokiniai, amatininkai, kareiviai, darbininkai, namų šeimininkės. Skaitytojų labai daug.“ 1922 m. rugsėjo 1-ąją skaitytojams duris atvėrusi biblioteka – Centrinio valstybės knygyno Panevėžio skyrius – tapo šviesos šaltiniu, prie kurio lengva prieiti visiems.

Parodą parengė Ilona Mažylytė, apipavidalino Milda Lašaitė.

Maloniai kviečiame aplankyti parodą. Ji veiks iki liepos 31 d.

Iliustracijos:
1. Bibliotekininkės, filantropės, visuomenės veikėjos, draudžiamos lietuviškos spaudos platintojos, Valstybinio centrinio knygyno Panevėžio skyriaus įkūrėjos ir pirmosios vedėjos Elžbietos Jodinskaitės (1877–1951) autografas.
2. Valstybinio centrinio knygyno Panevėžio skyriaus inventorinė knyga.

Informaciją parengė
Ilona Mažylytė
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė
ilona.mazylyte@pavb.lt