Lietuvos Steigiamojo Seimo metams – virtuali paroda

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Lietuvos Steigiamojo Seimo metais.

1920 m. balandžio 14–16 d. vyko Steigiamojo Seimo rinkimai. Tarp 112 išrinktų tautos atstovų buvo ir rašytoja, pedagogė, kultūros ir visuomenės veikėja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka parengė virtualią parodą „Gabrielė Petkevičaitė-Bitė – Lietuvos Steigiamojo Seimo narė“.

Virtualios parodos tikslas – pristatyti šį nors ir trumpą, bet reikšmingą rašytojos gyvenimo tarpsnį ir supažindinti su dokumentine medžiaga, atspindinčią jos veiklą Steigiamajame Seime. Parodoje atskleidžiamos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės išrinkimo parlamento nare aplinkybės, nušviečiamos jos pirmininkavimo Steigiamojo Seimo laikinajam prezidiumui peripetijos, pirmojo posėdžio atidarymo metu pasakytos kalbos parengimo ir publikavimo aplinkybės, apžvelgiami nuveikti darbai einant Steigiamojo Seimo narės pareigas.

Pasitikdami Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – kviečiame apsilankyti virtualioje parodoje ir susipažinti su mūsų valstybei svarbiais istoriniais dokumentais.

Virtualią parodą rasite čia.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus informacija