Giedrimundas Gabrėnas. Panevėžys, 1995 m. A. Aleksandravičiaus nuotrauka

Objekto panaudojimo teisės: InC-EDU

Kviečiame prisiminti Giedrimundą Gabrėną

Šių metų balandžio 18 dieną teatrologui, režisieriui, dramaturgui, poetui ir vertėjui Giedrimundui Gabrėnui (1952–1995) būtų sukakę 70 metų.

Nuo 1985-ųjų iki mirties G. Gabrėnas gyveno Panevėžyje, dirbo Panevėžio dramos teatro literatūrinės dalies vedėju, jame pastatė du spektaklius. 1992–1993 m. – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorius.

Biblioteka saugo G. Gabrėno atminimą – pluoštą jo laiškų Australijos lietuvių poetei Lidijai Šimkutei-Pocienei ir kelis kūrybinės veiklos dokumentus.

Iš 1978 m. G. Gabrėno laiško L. Šimkutei: „Iš tiesų, esu egoistas, nuobodus, uždaras žmogus, dažniausiai vienišas. <…> didelę paros dalį praleidžiu skaitydamas (vakare ir naktį), o dieną vaikštau po knygynus ir bibliotekas, ieškodamas naujų knygų ir stebėdamas keistą Panevėžio gyvenimą. Na, sergu dar viena liga – grafomanija, prirašau neįtikėtinas šūsnis popieriaus. Esu egoistas, ir „žmogiškumo“ iš manęs niekas nelaukia, bet ir aš iš jų jau nieko nereikalauju. Nepakenčiu jausmelių literatūroje ir realybėje.“

L. Šimkutė po trumpo susitikimo su G. Gabrėnu 1979 m. Vilniuje prisimena: „Nors jo persona buvo kiek sukaustyta ir jis iš pradžių varžėsi, pajutau jo sudėtingą asmenybę ir draugiškumą. Man imponavo jo platus apsiskaitymas, ir su juo buvo labai įdomu kalbėtis, būti kartu. Jis tikrai nebuvo eilinis žmogus. Nors laiškuose rašė nemėgstas „jausmelių“ kūryboje ar gyvenime, vis dėlto buvo labai jautrus.“

Pasiklausykite ištraukų iš G. Gabrėno laiškų poetei L. Šimkutei, kuriose – jo jautrus žvilgsnis į Panevėžį.

https://paneveziokrastas.pavb.lt/panevezio-veido-delione/amzininku-atsiminimai-apie-panevezi/giedrimundas-gabrenas/

Taip pat kviečiame aplankyti G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos G. Gabrėno 60-ajam jubiliejui parengtą virtualią parodą „Giedriaus Gabrėno „likimo fragmentai“.

https://paneveziokrastas.pavb.lt/virtuali-fotoparoda/giedriaus-gabreno-likimo-fragmentai/

Nuotraukoje – Giedrimundas Gabrėnas. Panevėžys, 1995 m. A. Aleksandravičiaus nuotrauka

Informaciją parengė
Aušra Veličkienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyrius