Fotografijų knyga apie Panevėžį „Triskart žaibo trenktas medis“

Spalio 5 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyks Francesco Lusos fotografijų knygos „Triskart žaibo trenktas medis“ (“The tree which has been struck three times by lightning”) pristatymas, susitikimas su autoriumi.

Projektą „Triskart žaibo trenktas medis“ autorius įgyvendino 2016–2021 m. Panevėžyje. Per 6 metus gimė fotografijų knyga – vizualus pasakojimas apie Panevėžį, papasakota kitos šalies fotografo, lyg istorinis ir estetinis tyrimas.

Panevėžyje Fr. Lusa apsilankė 2016 m. projekto „Migruojantys paukščiai“ metu. Išgirdo istoriją, jog tris kartus žaibo trenktas medis įgauna išskirtinių galių. Panašią paralelę jis įžvelgia ir Panevėžio istorijoje: miestas, turėjęs klestinčią industrinę praeitį, vėliau parklupdytas ekonominių ir socialinių krizių, šiandien žada perspektyvią ateitį. Tai konceptuali viso projekto ašis, sako autorius.

Kiekvieną vasarą Fr. Lusa grįždavo į Panevėžį fotografuoti. Kaip pasakoja, miestas jam atsiskleidė kaip neišsemiamas prasmių, idėjų ir inspiracijų šaltinis. Kasdieninės aplinkos ir paprastų žmonių kaleidoskopas, liudijantis politinius, socialinius ir kultūrinius Lietuvos lūžius. Fotografas studijavo Panevėžio miestą ir kraštovaizdį, klausėsi vietinių gyventojų istorijų ir tai vertė fotografijomis.

„Mane domina miesto virsmo istorija, miesto buvimas (ar įstrigimas) tarp „tada“ ir „dabar“, jo pastangos susiformuoti naują identitetą. Visuomenės kontrastai, kurie byloja apie šalies praeitį. Socialinė nelygybė, ekonominės problemos vis dar gajos fotografuojamame mieste, tačiau naujoji karta pasiryžusi versti naują puslapį,“ – pasakoja Fr. Lusa.

Francesco įgijęs komunikacijos mokslų bakalaurą Bolonijos universitete Italijoje. Šiuo metu gyvena ir dirba Berlyne. Fotografo darbai publikuojami internete ir spausdintinėse publikacijose, grupinėse parodose. Išvystęs savo specifinį dokumentinės fotografijos stilių.

Renginys vyks anglų kalba, talkins vertėjas.

Kviečiame.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija