Biblioteka Antrojo pasaulinio karo verpetuose – leidinio pristatymas

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka tyrinėja savo istoriją ir pristato naują tyrimų leidinį. Lapkričio 30 d. 17.15 val. kiekvieną susidomėjusį kviečiame į dokumentų rinkinio „Karo verpetuose. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka 1940–1944 metais“ pristatymą.

Vyks pokalbis su leidinio sudarytoju, kultūros paveldo tyrėju Raimundu Klimavičiumi. Išgirsime teatralizuotų ištraukų iš leidinio skaitymų, vyks to meto kontekstą atskleidžiančio dokumentinio filmo „Lietuva Antrajame pasauliniame kare. Kino dokumentai“ (rež. Rimtautas Šilinis, 2006) peržiūra.

Pasak R. Klimavičiaus, dokumentai, viena iš istorijos šaltinių rūšių, svarbūs istorijos tyrinėjimams ir studijavimui. O nežinant institucijų istorijos negalima sėkmingai kurti jų ateities veiklos vizijų ir strategijų.

2017 m. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka išleido dokumentų rinkinį „Kelio pradžia“, pristatantį istorijos šaltinius nuo bibliotekos įkūrimo 1921 m. iki 1940 m. Leidinyje „Karo verpetuose“ pateikiami dokumentai apie bibliotekos veiklą Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu.

Šio karo metu Lietuva prarado valstybingumą, jos teritorija buvo okupuota Sovietų Sąjungos, Vokietijos ir vėl Sovietų Sąjungos kariuomenių. Trys okupacijos sunaikino tai, ką Lietuva buvo sukūrusi per nepriklausomos valstybės gyvavimo dvidešimtmetį. Okupacijų metu įvykusi radikali visuomenės gyvenimo transformacija neaplenkė ir bibliotekos.

Leidėjai tikisi, kad šis dokumentų rinkinys gerokai papildys žinomus faktus apie bibliotekos veiklą, bus vertingas bibliotekininkystės ir Panevėžio krašto istorijos tyrinėjimams.

Renginys vyks konferencijų salėje.

Projekto, kurį vykdant išleistas leidinys, rėmėja – Panevėžio miesto savivaldybė.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija