Stogastulpis ištremtų ir karo vėtrų išblaškytų Panevėžio mergaičių gimnazijos mokytojų ir mokinių atminimui

Papildyta virtuali galerija „Skulptūros viešosiose Panevėžio erdvėse“

Lietuviai jau daug šimtmečių puoselėja kryžių statymo tradiciją. Lietuvos kryždirbystė 2001 m. įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Kryžiai, koplytstulpiai, koplytėlės buvo statomi miestelių aikštėse, kaimuose, pakelėse, kapinėse, bažnyčių šventoriuose. Šiandien Panevėžį puošia daugiau kaip 40 šių liaudies meno kūrinių. Juos sukūrė žinomi tautodailininkai – Adolfas Teresius, Algirdas Varžinskas, Donatas Jasinevičius, Vytautas Ulevičius ir kiti medžio drožėjai. Bene daugiausiai Panevėžį puošiančių koplytstulpių išdrožė panevėžietis, Lietuvos kariuomenės karininkas Stanislavas Janušas. Išėjęs į atsargą, jis pasinėrė į medžio drožybą. Ne vienoje Lietuvos bažnyčioje ar jos šventoriuje yra šio tautodailininko darbų. S. Janušas aktyviai dalyvauja Rokiškio krašto muziejaus rengiamuose medžio drožėjų pleneruose.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus parengta virtuali galerija „Skulptūros viešosiose Panevėžio erdvėse“ papildyta nauja rubrika „Stogastulpis. Koplytstulpis. Kryžius“. Rubrikoje – informacija apie 41 medžio dirbinį. Joje pateikiamos nuotraukos, trumpa informacija apie kūrinį: autorius, sukūrimo metai, literatūros sąrašas ir žemėlapis arba schema.

Išskirtinis kūrinys galerijoje – Panevėžio miesto teritorijoje, Berčiūnų pušyne, esantis 15-os stočių Kryžiaus kelias, jungiantis naująją Tautos kankinių bažnyčią ir pokariu sunaikintą senąją. Ant jos pamatų pastatyta Antano Kmieliausko granitinė skulptūra „Prisikėlęs Kristus“, užbaigianti Kristaus kančių kelią. Taip pat įtraukėme Staniūnų (Kaizerlingo) memorialą, esantį Panevėžio rajono teritorijoje, tačiau įrašytą į miesto Kultūros paminklų sąrašus.

Taip pat papildytos virtualios galerijos rubrikos „Paminklas“ ir „Antkapinis paminklas“. Skelbiame informaciją apie medinę Šv. Pranciškaus skulptūrą, stovinčią prie Panevėžio gamtos mokyklos, Kuprių, Zaborskių šeimų, J. Rapšienės ir L. Rapšytės antkapinius paminklus.

Deja, apie kai kuriuos paminklus, ypač esančius bažnyčių šventoriuose, radome mažai duomenų. Jei turite vertingos informacijos, kviečiame bendradarbiauti. Parašykite mums ir galeriją papildysime.

Šioje nuorodoje – rubrika „Stogastulpis. Koplytstulpis. Kryžius“

Nuotraukoje – stogastulpis ištremtų ir karo vėtrų išblaškytų Panevėžio mergaičių gimnazijos mokytojų ir mokinių atminimui.

A. Rimkūnienės nuotrauka

Informaciją parengė
Asta Rimkūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vyresn. bibliotekininkė-metodininkė
asta.rimkuniene@pavb.lt